Mzdy v Ústeckém kraji stouply méně než ve zbytku republiky

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 6. prosince (ČTK) - Průměrná mzda v Ústeckém kraji dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 21.182 Kč. Meziročně je to o 290 korun více, lidé si ale přesto mezi sebou rozdělují výrazně méně peněz. Zatímco průměrná mzda vzrostla za poslední rok o 1,4 procenta, evidenční počet zaměstnanců klesl trojnásobně víc. Nejvíc to bylo patrné začátkem roku a ve třetím čtvrtletí počet zaměstnanců zase stoupá, přesto oproti loňsku stále chybí kolem 9700 pracovních míst.

Růst mezd v Ústeckém kraji je z republikového hlediska podprůměrný, v celém Česku stouply mzdy meziročně o dvě procenta, a nestačí kopírovat ani inflaci; i dvouprocentní nominální růst znamenal reálné zvýšení jen o desetinu procenta. Celostátní průměr mzdy činil ve třetím čtvrtletí 23.665 korun. V mzdovém srovnání krajů patří Ústecký přesně do poloviny žebříčku, je sedmý ze 14.

Nejvíc z řady ovšem region vystupuje v počtu zaměstnanců. Těch za poslední rok ubylo skoro všude, ale v žádném kraji o víc než 2,4 procenta; v Ústeckém kraji se jejich počet ale snížil o 4,3 procenta, což znamená ztrátu 9700 pracovních míst. Těm, kteří práci mají, tak mzda sice mírně roste, ale celkově si obyvatelé kraje mezi sebe rozdělují výrazně méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK