Průměrná mzda na jižní Moravě stoupla na 21.859 korun

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. prosince (ČTK) - Zaměstnanci na jižní Moravě letos ve třetím čtvrtletí vydělávali více než loni. Jejich průměrná mzda byla 21.859 korun, meziročně stoupla o 131 korun. Reálné mzdy ale v kraji po započtení inflace poklesly o 1,3 procentního bodu. Je to největší pokles mezi všemi kraji republiky. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná nominální mzda v Česku ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Meziročně tak byla vyšší o dvě procenta, reálně po odečtení inflace se ale zvýšila jen o 0,1 procenta a podle statistiků se růst mezd ocitl na desetiletém minimu. Jihomoravský kraj se aktuálně pohybuje mezi kraji na čtvrtém místě. Nejvyšší jsou mzdy v Praze, Středočeském kraji a Plzeňském kraji. Průměrná měsíční mzda v sousedních krajích je nejnižší v Pardubickém kraji, kde je aktuální průměr 20.554 korun.

Ve srovnání tempa růstu byl ale nárůst průměrné hrubé mzdy na jižní Moravě nejnižší ze všech 14 krajů. Například v Libereckém kraji činil nárůst 4,0 procenta, v Karlovarském kraji 3,6 procenta. Nejnižší nárůst zaznamenali statistici právě v Jihomoravském kraji a Královéhradeckém kraji, kde činil 1,3 procentního bodu.

V Jihomoravském kraji se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil průměrný evidenční počet zaměstnanců o 9600, což je úbytek o 2,4 procentního bodu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Úbytek pracovních sil zaznamenala většina krajů. Výjimkou je například Vysočina nebo Pardubický kraj. Větší úbytek evidenčního počtu zaměstnanců zaznamenal pouze Ústecký kraj.

V prvních třech kvartálech letošního roku se průměrný evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 4,2 procentního bodu na 392.400 osob. Průměrná mzda dosáhla v Jihomoravském kraji výše 21.489 korun, meziročně tak vzrostla o 267 korun. Nižší růst průměrné mzdy byl ve srovnání jednotlivých krajů zaznamenán pouze v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK