Dva evropští činitelé žádají společné emise dluhopisů celé EU

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. prosince (ČTK) - Dva přední činitelé eurozóny se dnes vyslovili pro nastartování rozsáhlých emisí společných dluhopisů celé Evropské unie. Šéf takzvané ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti v britském listu Financial Times uvedli, že "E-bondy" odvrátí dluhovou krizi eurozóny a zajistí "nezvratnost eura". Projektů však naráží na odpor Německa.

Juncker a Tremonti jsou přesvědčeni, že společné dluhopisy by byly schopny stabilizovat trhy vládních dluhopisů v kritickém roce 2013. Tehdy vyprší stabilizační fond pro eurozónu v celkové sumě 750 miliard eur (18,75 bilionu Kč) a skončí i masivní pomoc Řecku. Stabilizace by pomohla vedle Řecka i Irsku, které už z fondu dostalo pomoc jako první, a dalším ohroženým zemím jako Portugalsku a Španělsku.

Dluhopisy by vydávala Evropská dluhopisová agentura. Tu by bylo možné podle Junckera a Tremontiho založit velmi rychle, třeba již na nejbližším zasedání evropských ministrů financí, které se koná dnes a v úterý. Podle obou představitelů by dluhopisová agentura mohla celkem vydat dluhopisy v hodnotě až 40 procent ročního výkonu ekonomiky EU, což je téměř pět bilionů eur.

Německo se k myšlence společného evropského dluhopisu staví odmítavě. Země se bojí, že by jí to zvýšilo úvěrové náklady a dlouhodobě dalším podkopáním finanční disciplíny v EU by ji zatížilo placením obřích dluhů. Němci se obávají "rizika morálního hazardu", protože zadlužené a problémové státy by už úplně přestaly pociťovat tlak trhů na úspory a reformy a zůstaly by vystaveny jen bezzubé byrokratické kontrole Evropské komise.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes ve videorozhovoru pro Financial Times uvedl, že E-bondy nejsou řešením, protože by vyžadovaly zásadní změny v evropských smlouvách. "Dokud máme ve fiskální politice národní kompetence, nemůžeme se vzdát nástroje pro pobídky a sankce, které v rozpočtové politice členských zemích zajistí disciplínu. Jinak by euro padlo," řekl ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK