Růst mezd zůstane prakticky nulový podle analytiků i nadále

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Kvůli snižujícímu se počtu zaměstnanců, nízké inflaci a stále omezenému hospodářskému oživení neočekávají analytici oslovení ČTK ani v následujícím období výraznější růst mezd. Spíše lze podle nich očekávat, že mzdy budou prakticky stagnovat. Nynější vývoj reálných mezd analytici přisuzují tomu, že firmy řeší rostoucí zakázky se stávajícím počtem zaměstnanců.

Průměrná nominální mzda v letošním třetím čtvrtletí vzrostla podle dnešních dat Českého statistického úřadu meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Meziročně tak byla vyšší o dvě procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila jen o 0,1 procenta. Podle statistiků se růst mezd ocitl na desetiletém minimu.

"Odměňování zaměstnanců je nadále pod diktátem finanční krize. Počty zaměstnanců ve většině ekonomických odvětví klesají a průměrné mzdy rostou historicky nejpomalejším tempem. Díky nízké inflaci se kupní síla průměrného zaměstnance sice meziročně nesnížila, její prakticky nulový přírůstek ale znamená nejhorší situaci od roku 1998," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Z nejnovějších výsledků je navíc podle analytika ČSOB Petra Dufka patrné, že nové rostoucí zakázky firmy řeší především pomocí stávajících zaměstnanců, kteří pracují déle a přesčas. "S výraznějším nárůstem mezd se nedá počítat ani v příštím roce. Je sice otázkou, o kolik ve skutečnosti poklesnou mzdy ve veřejném sektoru, nicméně v průměru dojde nejspíše k reálnému propadu výdělků. Bude to znamenat velkou brzdu pro spotřebu domácností po dobu minimálně jednoho roku," uvedl.

Nadále ovšem podle Dufka platí, že průměrná mzda je číslo, na nějž nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců v podnikatelské sféře. Nicméně se dá podle něj alespoň použít k mezinárodnímu srovnání.

Zatímco na Slovensku dosáhla průměrná mzda ve třetím čtvrtletí 750 eur, v ČR to bylo o 200 eur více. Ve srovnání se Slovenskem Češi vydělávali tak o 26 procent více. Naopak ve srovnání s Německem výrazně zaostávají. "Zatímco ve druhém čtvrtletí byla v Německu průměrná mzda 3229 eur bez bonusů, v ČR to bylo 918 eur, tedy ani ne 30 procent, a to včetně prémií," uvedl Dufek. Růstu platů v eurech Čechům navíc pomohlo posilování koruny.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky navíc pokračuje trend, který započal ve druhém čtvrtletí. Stát šetří a v soukromé sféře se pozitivně projevuje oživení produkce. "Tento trend pravděpodobně bude pokračovat a průměrná mzda v soukromé sféře v nejbližších čtvrtletích překoná mzdu ve veřejné sféře," odhadl. Za celý rok 2010 očekává růst průměrné mzdy o 2,5 procenta nominálně a o jedno procento reálně. Navíc šetření na mzdových nákladech ve veřejné sféře v roce 2011 přinese podle něj pravděpodobně další zpomalení růstu průměrné nominální mzdy.

"Předpokládáme tak, že výrazněji porostou platy jen vybraným klíčovým zaměstnancům, jejichž hodnotu na trhu práce nesnížila výrazně ani krize," uvedl odborník na řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers Libor Stodola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK