Akcie ECM posilují o pětinu, index burzy stagnuje

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Na pražské burze dnes po poledni prudce posílily akcie developera ECM. Ve 13:30 si připisovaly přes 18 procent a dostaly se přes stokorunovou hranici. Stalo se tak po oznámení, že věřitelé společnosti podpořili návrh na restrukturalizaci firmy. Akcie ECM se aktuálně obchodují kolem 102 korun.

ECM Real Estate Investments dnes oznámila, že společné jednání věřitelů podpořilo návrh na restrukturalizaci společnosti. Na jednání se sešli držitelé korunových a eurových dluhopisů a také majitelé zvláštních finančních instrumentů známých jako warranty. Návrh na restrukturalizaci firmy podpořila většina věřitelů, uvedla firma.

Stavitel výškových budov v Praze na Pankráci se potýká s vysokým zadlužením. Za tři čtvrtletí letošního roku firma vykázala ztrátu 69,9 milionu eur, tedy asi 1,7 miliardy korun. Za stejné období roku 2009 byla firma v prodělku 28,08 milionu eur.

Na burze v Praze se dnes také daří těžební NWR, která si připisuje více než tříprocentní zisky. Makléř Patria Direct Pavol Mokoš již dopoledne konstatoval, že akcie NWR reagují na studené počasí v Evropě a rostoucí ceny uhlí.

Akciové indexy v ve středoevropském regionu zůstávající podle serveru Patria Online bez větších výkyvů. PX stagnuje na pátečních hodnotách, stejně jako burza ve Vídni. Varšavský index mírně posiluje. Oslabuje pouze maďarská burza po snížení ratingu od mezinárodní ratingové agentury. Moody´s Investors Service dnes snížila úvěrové hodnocení Maďarska o dvě příčky na Baa3, tedy k těsné blízkosti spekulativní kategorie. Agentura svůj dopředu ohlašovaný krok zdůvodnila kontroverzní vládní fiskální strategií, která vede k k obavám z dlouhodobého vývoje veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK