Rafaj potvrdil pokutu 100.000 Kč Všeobecné zdravotní pojišťovně

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. prosince (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 100.000 korun Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Důvodem je porušení zákona v tendru za téměř 11 milionů korun, v němž VZP hledala telekomunikačního operátora. Pojišťovna neoprávněně zvýhodnila T-Mobile, řekl dnes ČTK předseda úřadu Petr Rafaj.

VZP vypsala tendr, v němž jako jednu z podmínek uvedla, že vítězný uchazeč bude povinen doplatit stávajícímu poskytovateli mobilních a telekomunikačních služeb částku 5,2 milionu korun. Tato částka byla smluvní pokutou vyplývající z nedodržení původní dvouleté smlouvy VZP s dosavadním operátorem. Tím byl T-Mobile, který zvítězil i v novém tendru a VZP s ním již podepsala smlouvu.

"Přenesením povinnosti uhradit pětimilionovou sankci na uchazeče o zakázku zadavatel výrazně zvýhodnil dosavadního poskytovatele poptávaných služeb," míní Rafaj. "T-Mobile by uhrazoval vzniklý závazek v podstatě sám sobě a nemusel jej tedy ve své nabídce zohledňovat," dodal.

Konkurenční společnosti Telefónica O2 a Vodafone VZP naopak požadavkem znevýhodnila. Oba tito operátoři totiž museli kvůli dotyčné podmínce započítat sankci do nabídkové ceny. Celková výše jejich nabídek mohla být v opačném případě výrazně nižší, míní Rafaj.

Vzhledem k tomu, že VZP již s T-Mobilem uzavřela smlouvu, úřad nemohl výběr vítěze či celý tendr zrušit, a udělil proto pokutu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK