WTO: Počet antidumpingových šetření za pololetí klesl

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 6. prosince (ČTK) - Počet antidumpingových šetření uskutečněných Světovou obchodní organizací (WTO) za první polovinu roku klesl o téměř třetinu. Pokles naznačuje zmírnění ochranářských snah jednotlivých zemí díky oživení ekonomiky a varováním, že tyto snahy ohrožují globální ekonomické oživení. V případě, že WTO zjistí, že země vyvážejí některé zboží za antidumpingové ceny, tedy prodávají je za méně, než kolik činí jejich výrobní náklady, umožňují pravidla WTO jejím členům ukládat dodatečné clo na tyto dovozy.

Počet šetření nových, podezřelých případů je důležitým ukazatelem obchodního napětí a tlaků na vlády jednotlivých zemí, aby ochránily domácí podnikatele před konkurenčním dovozem. V období od ledna do června požádalo 19 členských zemí WTO o 69 nových šetření. Ve stejném období loni 18 členů podalo 97 žádostí.

V reakci na výsledky předchozích šetření celkem 14 členských zemí zahájilo 59 nových antidumpingových opatření. Loni ve stejnou dobu 16 zemí zavedlo 62 opatření.

Nejaktivnější zemí v podávání podnětů k šetření je Indie, která za první pololetí podala 17 podnětů. Následuje Evropská unie s osmi. Spojené státy zahájily pouze dvě šetření.

Naopak Čína je hlavním cílem šetření. Za pololetí bylo podáno na Čínu, která je největším světovým vývozcem, 23 nových podnětů. Loni to bylo 33 podnětů. Druhá příčka patří Evropské unii s 11 šetřeními a třetí USA s pěti.

Z jednotlivých sektorů se nejvíce podnětů týká základních kovů. Zde bylo podáno 20 stížností. Následuje chemický průmysl s 11 stížnostmi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK