Průměrná mzda v 3.čtvrtletí 23.665, mzdy stagnují a prý dál budou

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Průměrná nominální mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Znamená to meziroční nárůst o dvě procenta, reálně, po odečtení inflace, se ale mzda zvýšila jen o 0,1 procenta. Podle statistiků se tak růst mezd ocitl na desetiletém minimu. Analytici přitom očekávají, že kvůli klesajícímu počtu zaměstnanců, nízké inflaci a stále omezenému oživení budou mzdy prakticky stagnovat i dál.

"Odměňování zaměstnanců je nadále pod diktátem finanční krize. Počty zaměstnanců ve většině ekonomických odvětví klesají a průměrné mzdy rostou historicky nejpomalejším tempem. Díky nízké inflaci se kupní síla průměrného zaměstnance sice meziročně nesnížila, její prakticky nulový přírůstek ale znamená nejhorší situaci od roku 1998," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podobně hovoří i další analytici. Odborník na řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers Libor Stodola se domnívá, že v nadcházejícím období výrazněji porostou platy jen vybraným klíčovým zaměstnancům, jejichž hodnotu na trhu práce nesnížila výrazně ani krize.

Podle Petra Dufka z ČSOB je patrné, že nové rostoucí zakázky firmy řeší především pomocí nynějších zaměstnanců, kteří pracují déle a přesčas. "S výraznějším nárůstem mezd se nedá počítat ani v příštím roce. Je sice otázkou, o kolik ve skutečnosti poklesnou mzdy ve veřejném sektoru, nicméně v průměru dojde nejspíše k reálnému propadu výdělků. Bude to znamenat velkou brzdu pro spotřebu domácností po dobu minimálně jednoho roku," míní.

Český statistický úřad dnes informoval i o tom, že v podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 676 Kč (2,9 procenta) na 23.650 Kč, reálně vzrostla o procento. V nepodnikatelské sféře přitom klesla průměrná mzda o 439 Kč (1,8 procenta) na 23.731 Kč. Reálně se snížila o 3,6 procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pokračuje trend, který započal ve druhém čtvrtletí. Stát šetří a v soukromé sféře se pozitivně projevuje oživení produkce.

ČSÚ dnes rovněž připomněl, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají nižší mzdu, než je průměr. Podle analytika ČSOB Dufka se ale dá údaj o průměrné mzdě použít k mezinárodnímu srovnání. Zatímco na Slovensku dosáhla průměrná mzda ve třetím čtvrtletí 750 eur, v ČR to bylo o 200 eur více. Ve srovnání se Slovenskem tak Češi vydělávali o 26 procent více. Naopak ve srovnání s Německem výrazně zaostávají. "Zatímco ve druhém čtvrtletí byla v Německu průměrná mzda 3229 eur bez bonusů, v ČR to bylo 918 eur, tedy ani ne 30 procent, a to včetně prémií," uvedl Dufek. K růstu platů v eurech Čechům navíc pomohlo posilování koruny.

Pokud jde o vývoj samotných průměrných mezd, významnější růst ČSÚ uvádí v odvětví těžba a dobývání (o 6,4 procenta) a zdravotní a sociální péče (o 5,2 procenta). Nejvyšší úroveň průměrných mezd byla v peněžnictví a pojišťovnictví (46.724 Kč), následovaly informační a komunikační činnosti (42 821 Kč). Ubytování, stravování a pohostinství se s 12.574 korunami umístilo na druhém pólu stupnice, tam však část pracovních příjmů zaměstnanců tvoří spropitné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK