Litvínovská rafinerie je po havárii, nedostatek nafty prý nehrozí

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 6. prosince (ČTK) - Rafinérie v Litvínově bude mít dva týdny sníženou výrobní kapacitu, potvrdil dnes Unipetrol. V pátek tam hořela část provozu a výpadek musí kompenzovat druhá rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Firma se snaží zachovat zásobování pohonnými hmotami na současné úrovni a k jeho poklesu prý zatím nedošlo. Majitel, jímž je Česká rafinérská, dodává pohonné hmoty většině čerpacích stanic v Česku.

Česká rafinérská je společným podnikem Unipetrolu a zahraničních společností Eni a Shell. V jejím litvínovském závodě v pátek ráno zahořel materiál v krakovací jednotce, tedy v zařízení, v němž se vydělují z ropy suroviny pro výrobu pohonných hmot, v případě litvínovské rafinerie zejména motorové nafty. Rozsah škody firma stále neupřesnila, udělala prý ale logistické úpravy a potřebné mezisuroviny se zatím daří vozit z Kralup.

"Jak se tyto změny projeví na snížení výroby jednotlivých produktů, to je předmětem optimalizačních výpočtů," řekl ČTK mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Pochvaluje si, že operativní řešení zatím fungují, mimo jiné i proto, že mateřský Unipetrol provozuje i železniční nákladní dopravu a ropné produkty si mezi oběma rafineriemi vozí sám. "Nedostatek pohonných hmot by neměl hrozit," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK