Stát chystá nižší poplatky pro vysokorychlostní sítě

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Stát chce snížit poplatky za využívání kmitočtů pro vysokorychlostní datové sítě. Pokud rychlost datových přenosů v síti přesáhne 30 Mbit/s, sníží ČTÚ poplatek za kmitočty na pět let o 20 procent. Počítá s tím strategie Digitální Česko, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Strategie nyní prochází meziresortním připomínkovým řízením. "Do vlády materiál půjde v horizontu týdnů," uvedl mluvčí ministerstva Pavel Vlček.

Hlavním cílem strategie je podpořit zavádění vysokorychlostního internetu i do méně rozvinutých oblastí. Do roku 2013 by i řídce osídlená místa měla disponovat připojením alespoň dva megabity za vteřinu. O dva roky později by třetina domácností a firem měla mít připojení nejméně 30 Mbit/s. Rozdíl mezi průměrnou rychlostí ve městech a na zbytku území by měl být maximálně 70 procent.

Vedle snížení poplatků za využití kmitočtů chce ministerstvo k pokrývání odlehlejších míst internetem motivovat i v rámci chystané aukce kmitočtů uvolněných při přechodu z analogového na digitální televizní vysílání.

Vzniknout má také registr pasivní infrastruktury, jako jsou například stožáry, kabelovody, potrubí a rozvodné skříně, kterou by mohli operátoři sdílet. Tím by výrazně ušetřili, protože náklady na výkopové práce představují 70 až 80 procent celkových nákladů na výstavbu přístupových sítí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má připravit informační portál na adrese www.digitalnicesko.cz, který bude sloužit jako otevřená platforma pro výměnu nejlepších zkušeností včetně zkušeností ze zavádění technologií na regionální a místní úrovni. Všechny orgány veřejné správy by měly přejít na internetový protokol IPv6 a zavést zabezpečení domén technologií DNSSEC.

V současnosti nemají k vysokorychlostnímu internetu přístup obyvatelé 11 procent obcí a ve více než pětině obcí je pouze jeden poskytovatel. Vysokorychlostní přípojku má polovina tuzemských domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK