Kraft Foods se ve sporu s řetězcem Starbucks obrátil na soud

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Northfield (USA) 6. prosince (ČTK) - Americká potravinářská společnost Kraft Foods vyostřila spor, který od konce listopadu vede s řetězcem kaváren Starbucks. Kraft dnes uvedl, že usiluje o vydání soudního příkazu, který by Starbucksu znemožnil ukončit s Kraftem smlouvu o prodeji balené kávy. Smlouva je pro Kraft Foods velmi lukrativní a přináší mu roční tržby kolem půl miliardy dolarů (asi 9,4 miliardy Kč).

Starbucks dal na konci listopadu najevo, že ve smluvním vztahu s Kraftem už nechce pokračovat. Kraft Foods ale jeho počínání považuje za jednostranný akt a tvrdí, že Starbucks se chová, jako kdyby už byla smlouva ukončena, ačkoli je stále v platnosti. Kraft tedy žádá soud, aby Starbucksu znemožnil činit kroky, které by firmu Kraft poškodily.

Kraft se snaží své zájmy hájit u federálního soudu v New Yorku. Starbucks podle vedení Kraftu "pokračuje ve flagrantní netečnosti vůči podmínkám smlouvy a běžným obchodním praktikám," podotkl právní zástupce Kraftu Marc Firestone, jehož citovala agentura Reuters. Zástupce Starbucksu se zatím ke krokům Kraftu nevyjádřil.

Smlouva umožňuje Kraftu prodávat balenou kávu Starbucks v potravinářské síti a maloobchodu. Kromě asi půl miliardy dolarů, které má Kraft z prodeje této kávy na tržbách, je to byznys s vysokými ziskovými maržemi. Starbucks tvrdí, že Kraft porušuje smlouvu, protože na propagaci kávy nevynakládá tak vysoké částky, jak bylo dohodnuto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK