Zisk aerolinek Aeroflot za devět měsíců stoupl o 65 procent

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. prosince (ČTK) - Ruské vlajkové letecké společnosti Aeroflot stoupl za devět měsíců letošního roku čistý zisk o 65 procent na 281 milionů USD (5,3 miliardy Kč). Výsledky podpořil růst počtu přepravených cestujících a příjmů, které vyrovnaly i vyšší náklady. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Příjmy se za tři čtvrtletí zvýšily o 28 procent. Provozní výdaje vzrostly o 26 procent. Výsledky překonaly odhady analytiků.

Celkový dluh aerolinek se zvýšil o 12 procent na 2,1 miliardy USD. Důvodem byla hlavně emise obligací, která má pomoci zaplatit odkup podílu od spolumajitele firmy, Alexandra Lebeděva.

Stát vlastní v aerolinkách podíl 51 procent. Aeroflot se však již delší dobu snaží získat podíl 25,8 procenta od Lebeděva.

Rusko nedávno oznámilo, že v rámci privatizace, ze které chce získat nejméně 22,5 miliardy eur (564,3 miliardy Kč) a tyto peníze použít na snížení rozpočtového schodku, plánuje prodat i podíl v Aeroflotu. Hodlá si však i nadále ponechat ve firmě majoritu. Podle ministra financí zájem o podíl již vyjádřilo několik ruských i zahraničních investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK