Ropa zastavila pokles, v dalším růstu jí brání silný dolar

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 6. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes přestaly růst a drží se kolem dvouletého maxima 90 dolarů za barel. V dalším růstu jim brání hlavně zpevnění dolaru, analytici ale tvrdí, že ropa má předpoklady k dalšímu růstu. Jednak se kvůli chladnějšímu počasí v těchto dnech zvyšuje poptávka, jednak ji podpoří další pokles dolaru, s kterým se počítá.

Krátce před 17:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 91,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o deset centů. Naopak barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) v přibližně stejném rozsahu oslabil a jeho cena se vrátila na zhruba 89,10 USD.

"Je zde slabší pokles a cena 90 dolarů teď u ropy WTI působí jako doraz. Za nepatrným poklesem je také euro," poznamenal k situaci na trhu makléř společnosti Sucden Financial Rob Montefusco. "Do budoucna bychom se mohli zase dočkat zpevnění a růstu cen," dodal. Cena WTI během poslední růstové fáze vystoupila až na 89,76 USD.

Cenám ropy hodně pomohla k růstu nynější vlna mrazivého počasí ve větší části Evropy a na některých místech v Severní Americe. To je příčinou vyšší poptávky po topném oleji a dalších produktech k vytápění a zřejmě to pro ceny ropy bude hlavní podpůrný faktor i do budoucna.

"Chladné počasí na obou stranách Atlantiku patrně způsobí, že cena během tohoto výrazněji neklesne," myslí si analytik společnosti MF Global Edward Meir. Soukromá výzkumná společnost DTN Meteorlogix předpovídá, že teploty na severovýchodě USA se budou v příštích deseti dnech držet pod normálem a podobný vývoj očekává i v severozápadní Evropě.

Důležitým faktorem pro další vývoj cen ropy je i to, že za poslední týden minimálně pět bank zvýšilo odhad cen ropy ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. Většinou zmiňují růst poptávky v mladých tržních ekonomikách, silnější růst globální ekonomiky a neochotu organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšit těžbu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,53 91,42 New York - Nymex WTI leden 89,11 89,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK