Euro kvůli obavám o finanční zdraví v eurozóně klesá

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Evropská měna dnes po čtyřech seancích růstu opět začala klesat vůči dolaru. Důvodem je obnovení obav o finanční zdraví některých zemí eurozóny. Ty vyrovnaly i negativní dopad komentáře šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho k dalšímu nákup dluhopisů na dolar.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,67 procenta na 1,3291 USD a k jenu kleslo o 0,66 procenta na 109,83 JPY. Dolar vůči jenu mírně vzrostl o 0,02 procenta na 82,63 JPY a ke koši šesti hlavních měn dolarový index posílil o 0,45 procenta na 79,732 bodu.

Pokles eura přichází v den, kdy v Bruselu jednají ministři financí eurozóny. Ti jsou nyní pod tlakem, aby navýšili částku v záchranném fondu, který má pomoci zastavit šíření dluhové krize v Evropě. Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn podle agentury Reuters vyzval ministry k podniknutí dalších akcí. Podle MMF by eurozóna měla zvýšit peníze ve fondu ze současných 750 miliard eur a Evropská centrální banka zvýšit výrazně nákupy obligací.

Obavy z šíření dluhové krize v eurozóně vymazaly i negativní vliv komentáře Bernankeho o možném dalším kvantitativním uvolňování měnové politiky na dolar. Fed podle Bernankeho může zvýšit nákupy dluhopisů i nad plánovaných 600 miliard dolarů, pokud ekonomika nebude na tyto pobídky reagovat zesíleným růstem a nezaměstnanost zůstane na vysoké úrovni. Vyšší nákupy majetku Fedem jsou pro dolar obvykle negativní zprávou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK