Spojené státy a Česko budou spolupracovat v jaderné energetice

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Česko bude s USA spolupracovat v jaderné energetice. Vyplývá to z deklarace, kterou dnes ve Washingtonu podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem. Spolupráce by měla mít komerční i vědeckou podobu.

Zájem o spolupráci je logický z obou stran. V Česku se totiž nyní chystá lukrativní dostavba jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i firma Westinghouse, která má japonského vlastníka, ale sídlí a vyrábí ve Spojených státech. Zakázka má hodnotu několik set miliard korun. Do tendru se kromě Westinghousu přihlásilo ještě česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru na dokončení Temelína by podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase mělo být rozhodnuto v roce 2013.

Češi zase mají k dispozici odborníky na jadernou energetiku, kteří mají zkušenost s výstavbou jaderných elektráren, a jejichž znalosti by se tak mohly uplatnit i v USA. Země v současnosti uvažuje o renesanci jaderné energetiky. Vidí ji jako jednu z cest jak snížit svou závislost na fosilních palivech a dovozu ropy. Prezident Barack Obama tak v únoru podpořil výstavbu první nové jaderné elektrárny v USA po 30 letech.

"Deklarace otevírá nové možnosti v oblasti výzkumu a vývoje, což je velmi důležité z hlediska hledání možností pro budoucí pokrytí energetických potřeb obou zemí," uvedl Kocourek.

Kromě jaderné energetiky se Česko a Spojené státy hodlají v budoucnu více zaměřit i na vzájemný obchod. Kocourkova návštěva ve Washingtonu je tak i začátkem česko-amerického obchodního dialogu, který by měl povzbudit výměnu zboží a investice mezi oběma zeměmi. Zaměří se na především na výzkum a vývoj, informační technologie a energii.

První rozhovory o konkrétní podobě dialogu začnou ve Washingtonu mezi náměstkem ministra průmyslu a obchodu Milanem Hovorkou a jeho americkým protějškem Juanem Verdem. Hovorku také čekají jednání v Americké hospodářské komoře a prohlídka technologického centra společnosti Honeywell, která má závody i v České republice.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou Spojené státy pro Českou republiku 14. největším obchodním partnerem a 13. největším exportním trhem. Na celkovém zahraničním obchodu Česka se Spojené státy podílejí zhruba třemi procenty. USA jsou také devátým největším přímým zahraničním investorem v Česku.

V poslední době ale proudí významné investice i opačným směrem. Česká gumárenská společnost (ČGS), která vyrábí zemědělské pneumatiky pod značkami Mitas a Continental, tak chce postavit v americkém Charles City továrnu za 43,81 milionu dolarů, tedy asi 832 milionů Kč. O stavbě závodu v USA uvažuje i výrobce zdravotních lůžek a zdravotnické techniky Linet ze Želevčic u Slaného.

Vzájemným vztahům České republiky a Spojených států v současnosti chybí velké téma, jakým byl v minulosti například americký záměr vybudovat v Česku součást protiraketové obrany. Česká diplomacie se proto nyní kromě úzké spolupráce ve vojenství, jejíž počátek se datuje do doby jednání o protiraketovém štítu, hodlá zaměřit i na civilní vědeckou spolupráci a podporu vzájemného obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK