Akcie v USA dopoledne mírně klesly kvůli kondici ekonomiky

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne mírně klesly. Investory znejistěl předseda centrální banky Ben Bernanke varováním, že ekonomika má stále potíže postavit se sama na nohy a růst bez vládní pomoci.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil téměř o pětinu procenta na 11.364,3 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ oslaboval na 2588,3 bodu se ztrátou přes desetinu procenta.

Bernanke v záznamu rozhovoru pro nedělní pořad CBS uvedl, že by Kongres neměl snižovat výdaje ani zvyšovat daně. Naznačil tak, v jak křehké kondici se ekonomika Spojených států nachází.

Šéf Fedu dodal, že bude trvat ještě čtyři roky nebo pět let, než se nezaměstnanost vrátí na běžný průměr pěti až šesti procent. Minulý měsíc se její míra zvýšila na výrazných 9,8 procenta.

Bernankeho slova vzala trhu vítr z plachet. Za minulý týden se Dow Jonesův index zvýšil o 2,6 procenta, a uzavřel tak nejlepší týden od letošního maxima z 5. listopadu. Od začátku roku má tak DJI zisk 8,9 procenta, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK