De La Rue odmítla nabídku na převzetí od firmy Oberthur

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Britská tiskárna cenin De La Rue odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil její francouzský rival Oberthur Technologies. Ten za jednu akcii De La Rue nabídl 905 pencí, což celou firmu ohodnocuje na zhruba 895 milionů liber (asi 26,4 miliardy Kč). Podle vedení britského podniku je to vysoce oportunistická nabídka. Analytici se domnívají, že Oberthur bude muset nabídku zvednout možná až na 1000 pencí za akcii, pokud o De La Rue stojí.

O zájmu francouzského podniku převzít tiskárnu De La Rue o víkendu informovala britská zpravodajská televize Sky News. Ani jedna firma ale zprávu nekomentovala. De La Rue dnes ráno vydala tiskovou zprávu, ve které sice přiznala, že nějakou nabídku dostala, jméno zájemce ale nezveřejnila. Zdroje znovu zopakovaly, že zájemcem je francouzský Oberthur a De La Rue to později sama potvrdila.

Akcie De La Rue prakticky celý den výrazně zpevňovaly a nakonec přidaly asi 31 procent na 847 pencí. Dostaly se tak nejvýše od léta. Od letošního března, kdy firma informovala o technických problémech v jedné ze svých tiskáren, nicméně akcie až do dnešního výrazného zlevnění ztratily skoro 40 procent hodnoty.

Oberthur je společnost v soukromých rukou, nemá tedy akcie na veřejných trzích tak jako De La Rue. Firma dnes uvedla, že první předběžnou nabídku na převzetí De La Rue předložila už 10. listopadu. I když ji britská firma odmítla, Francouzi si nechávají otevřené dveře a doufají, že s vedením De La Rue ještě budou moci dohodnout.

Analytik společnosti Investec Guy Hewett řekl, že pokud má Oberthur o De La Rue skutečně zájem, bude možná s cenou muset jít až na 1000 pencí za akcii. "Zdůrazňujeme pásmo 900 až 1000 pencí jako zřejmě nezbytné k tomu, aby nabídka získala podporu," řekl Hewett. Provozní problémy, s nimiž se De La Rue potýká, jsou podle něj sice závažné, podnik má ale jinak silnou pozici na trhu.

De La Rue v září varovala před zhoršením hospodaření a 23. listopadu sdělila, že problémy při výrobě mohou způsobit, že firma přijde o jednoho významného klienta. Firma sice neuvedla, o koho jde, některá média však uvedla, že zmíněným klientem je indická centrální banka. Té prý De La Rue dodala vadný papír pro tisk bankovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK