Ministři financí eurozóny peníze v záchranném fondu nenavýšili

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Ministři financí eurozóny dnes nerozhodli ani o navýšení peněz v záchranném fondu a ani o zavedení společného dluhopisu. Po jednání v Bruselu to řekl šéf ministrů a zároveň lucemburský premiér Jean - Claude Juncker. Naopak pochválil Portugalsko a Španělsko, o nichž se spekuluje, že budou potřebovat evropskou finanční pomoc, za snahu o nápravu veřejných financí.

"Nemáme žádné nové rozhodnutí, které bychom vám mohli oznámit," řekl Juncker na začátku tiskové konference. Ještě před začátkem jednání přitom někteří politici spekulovali, že by eurozóna mohla schválit navýšení peněz v záchranném fondu (EFSF), které jí doporučuje Mezinárodní měnový fond (MMF).

MMF nejspíš spolu s některými ekonomy sdílí obavy, že eurozóna by neměla dostatek peněz, pokud by podobný osud jako Řecko či Irsko potkal i Španělsko, které je jednou z největších ekonomik evropské sedmadvacítky a v současnosti se potácí ve vážných problémech. Ještě ve vážnějších problémech se ale nachází ekonomika portugalská, které se ministři rovněž věnovali.

"Mluvili jsme o Španělsku i Portugalsku a byla to opět velmi dlouhá debata. Španělští a portugalští ministři nám do detailu vysvětlili opatření, která přijaly a nebo teprve přijmou jejich vlády," uvedl Juncker s tím, že především portugalská opatření ministry "ohromila".

Eurozóna se vůbec nezabývala návrhem Junckera a italského ministra financí Gulia Tremontiho na vznik společných dluhopisů pro eurozónu. Juncker a Tremonti jsou přesvědčeni, že společné dluhopisy by byly schopny stabilizovat trhy vládních dluhopisů v kritickém roce 2013. Tehdy vyprší stabilizační fond pro eurozónu v celkové sumě 750 miliard eur (18,75 bilionu Kč) a skončí i masivní pomoc Řecku. Stabilizace by pomohla vedle Řecka i Irsku, které už z fondu dostalo pomoc jako první, a dalším ohroženým zemím jako Portugalsku a Španělsku.

Dluhopisy by vydávala Evropská dluhopisová agentura. Tu by bylo možné podle Junckera a Tremontiho založit velmi rychle, třeba již na nejbližším zasedání evropských ministrů financí, které se koná dnes a v úterý. Podle obou představitelů by dluhopisová agentura mohla celkem vydat dluhopisy v hodnotě až 40 procent ročního výkonu ekonomiky EU, což je téměř pět bilionů eur.

"Vůbec jsme se o tom nebavili," řekl Juncker. Jeho návrh přitom ještě před začátkem jednání odmítlo několik ministrů financí eurozóny v čele s německým ministrem Wolfgangem Schäublem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK