Odpoledne zasedne sněmovna, poslanci začnou zakázkami

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Dnes odpoledne se na své řádné prosincové schůzi sejde Poslanecká sněmovna. Poslance čeká především projednávání a schvalování státního rozpočtu na příští rok. Své dnešní jednání by ale měli začít novelou, která upravuje přístup akciových společností k veřejným zakázkám. Sněmovně ji vrátil Senát.

Novela zákona o veřejných zakázkách napravuje současný stav, kdy se od poloviny září nemůžou velké akciové společnosti obchodované na burzách, které mají akcie na majitele, ucházet o veřejné zakázky. Senátoři chtějí větší omezení pro uchazeče, sněmovna se naopak přiklonila k mírnější verzi. Koalice zřejmě podpoří verzi, kterou předtím schválila sněmovna: to znamená, že akciové společnosti budou muset zadavatele informovat o všech akcionářích, kteří vlastní víc než deset procent jejich akcií.

Poté by dnes mělo přijít na řadu druhé čtení zákonů, zejména zemědělských novel. Je mezi nimi například novela plemenářského zákona, která má umožnit zachování plemene starokladrubských koní. Poslanci by dnes měli projednat i novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která zavádí mimo jiné ručení za nezaplacenou daň.

Prosincová schůze je zatím poslední letošní schůzí sněmovny. Organizační výbor by však měl ještě tento týden rozhodnout, zda se poslední kalendářní týden letošního roku stane pro sněmovnu týdnem pracovním. V případě, že Senát tento týden sněmovně vrátí některý zákon, by to umožnilo, aby se poslanci sešli a hlasovali o něm ještě v týdnu mezi vánočními svátky a Silvestrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK