ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za říjen

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za říjen. V září průmyslová výroba meziročně vzrostla o 12,2 procenta po srpnovém růstu o 12,9 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,1 procenta.

"Příznivou zprávou je, že se růst nesoustředí jen do jednoho či několika málo oborů. O více jak 14 procent meziročně rostlo hned sedm zpracovatelských odvětví," komentoval zářijová data analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka těžil průmysl hlavně ze zahraniční poptávky. Analytici však předpověděli, že poslední čtvrtletí roku přinese zpomalení růstu průmyslu k sedmi až osmi procentům.

Stavební výroba v září ve stálých cenách meziročně zrychlila pokles na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 36,7 procenta na 2436 bytů.

Tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví Michael Smola řekl, že v těchto datech se už "naplno projevuje útlum výstavby dopravní infrastruktury". "Pokles stavebnictví odráží předchozí útlum ekonomiky a následné úspory firem, státu i domácností. Investiční aktivita firem ještě stále zůstává u ledu a vedle toho začíná být méně aktivní i stát," komentoval zářijová čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle Blanky Dvořákové ze společnosti KPMG Česká republika nelze s výraznějším růstem odvětví počítat ani v roce 2011. "Nezbývá než doufat, že soukromí investoři začnou brzo věřit v růst a rozšiřovat své investice a že se podaří co nejdříve vyřešit nedostatek financí pro veřejné zakázky, které ještě v loňském roce byly tahounem celého stavebnictví," uvedla k zářijovým výsledkům stavebnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK