Americká vláda prodala zbytek Citigroup, vydělala 12 miliard USD

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. prosince (ČTK) - Americká vláda odprodala v pondělí zbytek svých akcií banky Citigroup. Na transakcích spojených se záchranou přední americké bankovní skupiny vydělali daňoví poplatníci 12 miliard dolarů (224 miliard Kč) hrubého, sdělilo ministerstvo financí USA.

Ministerstvo prodalo v poslední páté veřejné nabídce akcií Citigroup celkem 2,4 miliardy akcií po 4,35 dolaru za kus, to znamená za celkových 10,5 miliardy dolarů. Cena byla deset centů pod pondělním závěrečným kurzem Citigroup na newyorské burze.

Vláda v rámci programu TARP z konce roku 2008 určeného na záchranu finančního sektoru před krizí převzala celkem 7,7 miliardy akcií banky, tedy 27 procent. Za to společnosti poskytla kapitálovou injekci 25 miliard dolarů a navíc úvěr 20 miliard dolarů, který již banka splatila v prosinci 2009.

Ministerstvo financí odhadlo, že z prodeje kmenových akcií Citigroup vytěžilo zisk 6,85 miliardy dolarů. Na úrocích a dividendách dostalo 2,9 miliardy a 2,2 miliardy vydělalo na zpětném prodeji preferenčních akciích, které dostalo za garance na aktiva Citigroup. V průměru prodala vláda akcie banky po 4,14 dolaru proti přepočtené kupní ceně 3,25 dolaru.

Vláda v říjnu uvedla, že sanační program TARP bude stát vládu a daňové poplatníky nakonec méně než 50 miliard dolarů proti původnímu odhadu více než 100 miliard dolarů. K výraznému poklesu ztrát přispěla kromě ziskových odprodejů akcií sanovaných bank zejména nedávná dohoda vlády s pojišťovnou AIG na splacení celé státní pomoci přes 180 miliard dolarů, největší záchranné akce poslední krize.

Většina bank, které dostaly od vlády peníze na záchranu, již tyto půjčky splatila i s úroky. Ztráty nepopulárního programu TARP tak budou důsledkem zejména záchrany automobilek GM a Chrysler a pomoci poskytnuté majitelům domů ohrožených nesplácením hypoték. GM sice minulý měsíc úspěšně prodala část akcií na burze, celou státní pomoc však z výnosů prodeje nebude kvůli nízké ceně schopna splatit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK