Japonské akcie kvůli silnému jenu a čínským úrokům klesly

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes opět mírně oslabily a jejich hlavní index ztratil 0,3 procenta. Tokijská burza se dostala pod tlak obnoveného růstu japonského jenu a srážely ji rovněž zprávy o chystaném zvýšení úrokových sazeb v Číně.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 26,13 bodu na 10.141,10 bodu. Širší index Topix ztratil rovněž 0,3 procenta.

Jen dnes k celkově slabému dolaru stoupl na třítýdenní maximum, což oslabilo akcie velkých japonských vývozců. Celý trh pak podkopávaly zprávy čínských médií, podle nichž se čínská centrální banka tento týden chystá zasáhnout proti růstu inflace dalším zvýšení úrokových sazeb. Čína je pro Japonsko předním exportními trhem a její ekonomika je motorem asijské i globální ekonomiky.

Na asijském devizovém trhu dolar celkově oslaboval ještě pod vlivem nedělního prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed). Ben Bernanke prohlásil, že Fed by mohl v případě nepříznivého vývoje ekonomiky vydat na nákupy vládních dluhopisů více než plánovaných 600 miliard dolarů. Euro je stále pod tlakem dluhových problémů v eurozóně, podporují jej však naděje na dnešní schválení irského úsporného rozpočtu v parlamentu.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování posílilo o 0,3 procenta na 1,3345 USD. Dolar k jenu klesl na třítýdenní nejnižší úroveň 82,34 JPY z pondělního závěru v New Yorku 82,62 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn oslabil o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK