Přebytek zahraničního obchodu v říjnu klesl na 15,3 mld Kč

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 15,3 miliardy Kč, který byl meziročně o 1,1 miliardy Kč nižší. Podle předběžných údajů se v říjnu vývoz meziročně v běžných cenách zvýšil o 17,2 procenta a dovoz o 19,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Říjnové saldo nepříznivě ovlivnil větší deficit obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky. Dovoz rostl rychleji než vývoz již osmý měsíc.

"Podle předběžných údajů se meziměsíčně po sezonním očištění vývoz (v říjnu) zvýšil o 3,1 procenta, dovoz klesl o 0,1 procenta. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 1,2 procenta a dovozu o 0,1 procenta," uvedl ČSÚ.

Obrat zahraničního obchodu v říjnu meziročně vzrostl o 18,3 procenta (o 69,3 miliardy Kč) na 448,1 miliardy Kč, nedosáhl ale nejvyšší říjnové hodnoty od vstupu České republiky do EU, která v roce 2007 činila 478,9 miliardy Kč.

Deficit se v říjnu prohloubil v obchodě s minerálními palivy o 1,7 miliardy Kč a chemickými výrobky o 1,6 miliardy Kč. Kladné saldo kleslo u polotovarů a materiálů o 0,4 miliardy Kč a strojů a dopravních prostředků o 0,1 miliardy Kč.

Přechodem z aktiva do pasiva se o 0,1 miliardy Kč v říjnu zhoršila bilance obchodu s nápoji a tabákem. Naopak zlepšení salda ČSÚ zaregistroval u průmyslového spotřebního zboží a surovin, kde byl růst přebytku o 1,9 miliardy Kč a o 0,1 miliardy Kč. Lepší saldo vykázala také kategorie potravin a živých zvířat, u které statistici oznámili pokles záporného salda o 0,6 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK