ČSÚ: Maloobchodní tržby v říjnu meziročně klesly o 0,7 procenta

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby v říjnu bez sezonního očistění meziročně klesly o 0,7 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 3,2 procenta. Pokles byl ovlivněn zejména snížením tržeb v nespecializovaných prodejnách a za prodej pohonných hmot. Vyššímu propadu naopak bránil příznivý vývoj v motoristickém segmentu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Podle ČSÚ sezonně neočištěné tržby klesly meziročně částečně z důvodu nižšího počtu pracovních dní.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v říjnu snížily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta. Meziročně se zvýšily o procento, po očištění pouze o pracovní dny o 1,2 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 6,7 procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 3,2 procenta. Prosperovaly zejména podniky prodávající pneumatiky a náhradní díly, naopak významně klesl u některých podniků vývoz osobních automobilů.

Tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se zvýšily o 3,9 procenta, za opravy klesly o půl procenta. Podle evidence Svazu automobilového průmyslu (SAP) se snížila první registrace motorových vozidel o 11,6 procenta, nejvíce u ojetých osobních automobilů, a to o 18 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK