Zlato kvůli krizi v eurozóně vystoupilo na nový rekord 1427 USD

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 7. prosince (ČTK) - Cena zlata v noci na dnešek vystoupila na nový rekord 1427 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a stříbro se dostalo na nové maximum za 30 let. Dnes v Asii zlato z maxima mírně sestoupilo, nadále jej však podporuje dluhová krize v eurozóně a signály možného zvýšení rozsahu kvantitativního uvolňování americké měnové politiky.

Zlato na konci pondělního obchodování v New Yorku vystoupilo až na 1427,01 dolaru za unci a o pět dolarů překonalo dosavadní maximum dosažené před měsícem. Dnes v Asii jeho cena na promptním trhu ve vybírání zisků klesla na 1420 dolarů.

Zlato po sestupu z listopadových rekordů obnovilo růst pod vlivem prohlubujících se problémů okrajových zemí eura, které nutí investory uchylovat se do bezpečnějších aktiv. Jakožto nástroj krytí před inflací získalo zlato na atraktivitě poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke v neděli řekl, že jeho instituce možná v případě nepříznivého vývoje napumpuje do ekonomiky prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů více než plánovaných 600 miliard dolarů.

Na trhu nyní vládnou vůči zlatu nadále opatrná očekávání dalšího růstu a příštím cílem je podle technických analytiků 1435 dolarů za unci. Dnešní pokles z pondělního rekordu naznačuje, že převládne snaha vybírat si před koncem roku zisky, řekl agentuře Reuters ředitel hongkongské makléřské firmy Lee Cheong Gold Dealers Ronald Leung.

Cena stříbra vystoupila v Asii na 30leté maximum 30,25 dolaru za unci. Později stříbro sestoupilo zpět pod 30 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK