BSA: Prodej softwaru před Vánoci stoupl až o dvě pětiny

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Prodej softwaru v Česku před Vánoci proti předchozím měsícům stoupl o 30 až 40 procent. Vedou antivirové a bezpečnostní programy. Uvedla to Businees Software Alliance.

Domácnosti nejčastěji vedle antivirů kupují software pro úpravu fotografií a videa. Firmy nejvíce dokupují licence či aktualizují na nové verze již užívaného softwaru.

Ochota utrácet za software úzce souvisí i se snižující se mírou pirátství. "V Česku se podle posledního měření užívá 37 procent softwaru nelegálně. Z postkomunistických zemí má ČR nejnižší míru pirátství. Přesto ztráty softwarových firem ročně činí přibližně 3,6 miliardy korun," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč. Česká republika podle poslední studie analytické společnosti IDC obsadila 13. místo mezi 20 zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství.

Před koncem roku se zároveň zvýšil počet falešných internetových obchodů na dvojnásobek. "Zejména koncem roku začínají e-mailové schránky zaplavovat nabídky podezřele levného softwaru, který lze zakoupit na internetu. Většinou se jedná o nabídky v angličtině a ceny se pohybují v řádech stokorun, byť nabízené tituly stojí obyčejně několik tisíc korun. Téměř ve všech případech jde o podvod," dodal Hlaváč.

Mezi nejčastěji pirátsky užívaný software patří zejména operační systémy Windows, kancelářské balíky Microsoft Office, antivirové programy či grafický software firem Adobe či Corel. U specializovaného softwaru jde o konstrukční software společnosti Autodesk.

Častými pirátskými stahovači jsou čerství majitelé počítačů, kteří se snaží vybavit své stroje populárními komerčními tituly z nelegálních zdrojů. "Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. I pouhé stažení nelegálního softwaru se v Česku považuje za porušení práv autorů. Stahovačům hrozí tvrdé postihy," varoval Hlaváč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK