King Sturge:Obchody s komerčními nemovitostmi příští rok porostou

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Objem obchodů na českém trhu s podnikatelskými nemovitostmi může příští rok činit až 700 milionů eur, tedy asi 18 miliard Kč. Do konce letošního roku utratí v ČR investoři za komerční nemovitosti 600 milionů eur, tedy zhruba o 34 milionů více eur než loni. Na setkání s novináři to dnes řekli analytici poradenské společnosti King Sturge.

Do konce letošního roku se podle odborníků uzavře ještě několik transakcí, takže čísla za rok 2010 budou nakonec přibližně na úrovni loňského roku. Do letošních statistik se totiž ještě nedostal například prodej hotelu Intercontinental americké investiční skupině Westmont Hospitality asi za 110 milionů eur. I když podle odhadu King Sturge budou letošní investice nakonec činit 600 milionů eur, bude to stále méně než v letech před krizí. Tehdy roční objemy investic přesahovaly hranici miliardy eur.

Na tuzemský trh podle King Sturge najdou příští rok opět cestu zahraniční investoři. Letos svou aktivitu omezily zvláště německé fondy, které omezily nákupy kvůli budoucí nejistotě ohledně zákonných podmínek jejich podnikání. V realitních obchodech tak letos proti minulým rokům kralovali domácí investoři, zvláště skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Ta se na celkovém objemu letošních transakcí podílí z 48 procent. "Vítkova éra by měla pokračovat i v příštím roce," řekl investiční konzultant King Sturge Jan Kovařínský.

Po několika letech se možná v roce 2011 objeví i prodeje skladových areálů. Konkrétně by to mohl být prodej 80procentního podílu v šesti z celkového počtu 19 logistických parků společnosti VGP v Česku. Kupujícím má být fond European Property Investors Special Opportunities, oznámila VGP v pondělí. Podle Kovařínského by mohla hodnota tohoto obchodu činit až 300 milionů eur, tedy zhruba 7,5 miliardy korun. "Pokud se tato transakce uskuteční, bude to mít dopad na celý trh," poznamenal odborník.

Poptávka bude v roce 2011 tradičně po moderních kancelářských budovách s dlouhodobými nájmy ve vyhledávaných lokalitách. Soukromí investoři budou vstupovat i do menších a středních projektů, a to jak u kanceláří tak u bytů. Lákat k nákupům budou i nákupní centra v Praze a krajích. Vyskytnout se na trhu může také převzetí projektu financující bankou a prodej dalším zájemcům, uvádí společnost King Sturge.

Vývoj trhu s podnikatelskými nemovitostmi v ČR: Rok Roční objem investic v milionech eur 2005 1700 2006 1850 2007 2700 2008 1100 2009 566 2010* 600 2011* 600-700

* odhad

Zdroj: King Sturge

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK