Česká měna se dopoledne pohybovala kolem hladiny 25 Kč/EUR

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne kolísala oběma směry u hladiny 25 Kč/EUR. Kolem 11:00 se k euru obchodovala na 25,02 koruny za euro, tedy o sedm haléřů silnější proti pondělnímu závěru. Vůči americkému dolaru posílila o 18 haléřů na 18,70 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk poukázal na to, že koruna nejprve stihla téměř vymazat pondělní ztráty a posunula se zpět k hranici 25 Kč/EUR, slábne však vlivem regionu a po zveřejnění dat z domácí ekonomiky.

Český statistický úřad ráno publikoval data z domácí ekonomiky za říjen. Průmyslová výroba v říjnu meziročně zpomalila růst na 6,9 procenta, stavebnictví zmírnilo pokles na 1,4 procenta, maloobchodní tržby klesly o 0,7 procenta a zahraniční obchod skončil přebytkem 15,3 miliardy korun, který byl meziročně o 1,1 miliardy nižší.

Podle Vlka je vývoj měn v celém středoevropském regionu "lehce negativní", proti koruně navíc hovoří i nová série domácích makrodat. "Jak průmysl tak maloobchod zklamaly a vyšší přebytek zahraničního obchodu není dostatečnou protiváhou," prohlásil analytik. Šance na brzké zvýšení úrokových sazeb, které naznačili někteří zástupci ČNB, se tak podle něj ještě snižuje. "Přesto nečekáme, že by se koruna kvůli dnešním číslům dostala pod výrazný tlak, spíše se brzy vrátí ke sledování hlavních trhů," předpověděl Vlk.

Rovněž Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky očekává, že dopad nově publikovaných tuzemských dat na finanční trhy bude spíše mírný. "Je to i tím, že koruna díky zanedbatelnému úrokovému diferenciálu vůči euru postrádá spekulativní potenciál. Rozhodující tak spíše bude pohyb na kurzu USD/EUR a obecná nálada vůči rizikovým aktivům," dodal Škop.

Dolar vůči euru proti pondělnímu závěru oslabil a kolem 11:00 se obchodoval na hladině 1,3379 dolaru za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK