Senátní výbory nechaly zdanění fotovoltaiky beze změny

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Senátní hospodářský výbor neschválil, neodmítl ani neupravil zdanění elektřiny z postavených fotovoltaických elektráren, které má zabránit skokovému zdražení ceny elektřiny. Stejně dnes rozhodl i výbor pro veřejnou správu. O zdanění, kvůli kterému investoři do solárních elektráren hrozí žalobami přinejmenším k Ústavnímu soudu, rozhodne až Senát jako celek zřejmě ve středu.

Pokud by se horní komora postavila ke zdanění stejně jako výbory, vládní návrh by putoval k prezidentovi jako přijatý po uplynutí měsíční lhůty, kterou má Senát na projednání zákonů.

Nejmenší podporu má podle průběhu jednání senátních výborů schválení vládní novely beze změn. V obou výborech pro tuto variantu byli pouze dva senátoři. Stejně silnou podporu čtyř senátorů naopak měly v hospodářském výboru jak návrh zrušit zdanění výnosu z fotovoltaických elektráren 26 procenty během příštích tří let, tak návrh omezit toto zdanění na jeden rok, jak minulý týden doporučil prezident Václav Klaus.

Vláda se snaží zdaněním solárních elektráren omezit zdražení energie v příštím roce. Kromě tříleté 26procentní daně chce problém řešit uvalením darovací daně na emisní povolenky a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Aby opatření platila od příštího roku, musí být zákon schválen do konce prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK