Cena mědi vystoupila na nový rekord 9000 dolarů za tunu

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Cena mědi, jednoho z nejpoužívanějších průmyslových kovů, se dnes vyhoupla na nový rekord 9000 dolarů za tunu. Komodity jako průmyslové a drahé kovy, ropa a potraviny nyní všeobecně zdražují a vzhůru je tlačí vyhlídky na růst poptávky a obavy z vyšší inflace, popřípadě omezení v nabídce.

Měď na Londýnské burze kovů (LME) ve tříměsíčním termínovém kontraktu dopoledne nejprve překonala dosavadní rekord 8966 dolarů z 11. listopadu. Po 11. hodině SEČ se dostala na 9000 dolarů, asi 230 dolarů nad pondělní závěr.

Průmyslové kovy v čele s mědí nyní vesměs rostou s podporou vyhlídek na růst poptávky v příštím roce při napjaté situaci na straně nabídky. Podobně jako zlato se však do jisté míry stávají i investičním nástrojem uchování hodnoty, to znamená, že investoři spekulují na jejich další růst. Na rozdíl od "nevinných" spekulací se zlatem však tím zvyšují náklady průmyslovým výrobcům a přispívají k růstu inflace.

Měď již minulý týden získala šest procent a zaznamenala nejvyšší týdenní přírůstek od července. Vedle vesměs příznivých zpráv z ekonomiky ji podporovala stávka v obřím chilském dole Collahuasi.

Tento týden k růstu ceny mědi přispívají zejména signály možného posílení stimulace americké ekonomiky s možným dopadem na inflaci. Šéf americké centrální banky Ben Bernanke v neděli řekl, že nákupy vládních dluhopisů by mohly přesáhnout plánovaný objem 600 miliard dolarů.

Růst cen omezují dluhové problémy některých zemí eurozóny. Rizikem je rovněž přitvrzování měnové politiky v Číně, která se podle tisku chystá v příštích dnech zvýšit úrokové sazby.

Měď od počátku roku získala přes 20 procent. Z ostatních průmyslových kovů zpevnil letos o téměř 30 procent nikl a o 50 procent cín, hliník zůstává bez větších změn a zinek oslabuje. Cena zlata letos získala asi 30 procent a dnes vystoupila na nový rekord 1427 dolarů za troyskou unci. Ropa a ceny řady potravinářských komodit jsou nyní nejvyšší za více než dva roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK