Analytici:Za horším výsledkem průmyslu nižší počet pracovních dní

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Horší výsledky průmyslu za říjen přičítají analytici oslovení ČTK především nižšímu počtu pracovních dní v tomto měsíci. Pro zbytek roku jsou optimističtí, a to především díky vývoji zakázek a situaci v Německu. Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 6,9 procenta, což je zpomalení po zářijovém revidovaném růstu o 12,4 procenta.

"Výsledek průmyslu je slabší než v předchozích měsících, avšak svůj vliv měl nižší počet pracovních dní. Celkový růst o necelých o sedm procent je ovšem pořád velmi dobrý výsledek. Oživení pokračuje, ČR se veze na vlně zahraniční - především německé - poptávky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že v meziměsíčním srovnání dokonce výroba klesla o 0,3 procenta a jde o první pokles od září loňského roku. K růstu celkové produkce podle něj přispívají nejvíce automobilový průmysl, produkce kovů a kovodělných výrobků, elektronika a počítače. V útlumu naopak zůstávají potravinářství, oděvní průmysl a výroba nábytku.

Podle výsledků za říjen vidí analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský nadcházející měsíce optimističtěji než dříve. "Předstihové ukazatele prozatím nesignalizují obrat v dosavadním trendu a nové objednávky průmyslových firem stále rostou dvouciferným tempem. Navíc německá ekonomika, která je pro výkon tuzemského průmyslu klíčová, jede stále na vysoké obrátky. Ve zbývajících dvou měsících roku proto čekáme přinejmenším takové tempo růstu průmyslu jako v říjnu," uvedl.

Také podle Marka zůstává přes říjnové zklamání výhled do dalších měsíců příznivý. Objem nových zakázek v říjnu stoupl o 12,6 procenta. Za celý letošní rok počítá se zvýšením průmyslové produkce o 10,5 procenta, v příštím roce o sedm až osm procent.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka za celý rok 2010 čeká nárůst průmyslové výroby v ČR o 7,5 procenta. "V příštím roce bude již základnu z letošního roku těžší překonat a společně s ochlazením poptávky ze západní Evropy čekáme zpomalení růstu průmyslové výroby na 3,0 procenta," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK