Zpracovatelský průmysl Británie vzrostl nejvíce za sedm měsíců

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Produkce zpracovatelského průmyslu Británie vzrostla v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem o 0,6 procenta, což byl nejvyšší růst od března. Meziročně byla výroba vyšší o 5,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Růst byl dvojnásobný ve srovnání s očekáváním analytiků. Zpráva tak potvrzuje, že ekonomické oživení pokračuje i v posledním čtvrtletí roku.

Širší ukazatel celé průmyslové výroby se však snížil o 0,2 procenta. Meziročně byl vyšší o 3,3 procenta. Celkový index zahrnuje i produkci těžebních a ropných firem, která se prudce snížila. Ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší propad od června, napsaly agentury AP a Reuters.

Britský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,8 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy se zvýšil o 1,2 procenta. V meziročním srovnání britská ekonomika stoupla o 2,8 procenta. Analytici však upozorňují, že hospodářské oživení v Británii je stále ohrožováno plánovaným snižováním rozpočtových výdajů. Britská obchodní komora již snížila odhad hospodářského růstu na příští rok na 1,9 procenta z předchozích 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK