Průmyslové zakázky v Německu se v říjnu vrátily k růstu

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. prosince (ČTK) - Průmyslové zakázky v Německu se v říjnu navzdory slabší poptávce v eurozóně meziměsíčně zvýšily o 1,6 procenta po zářijovém propadu o čtyři procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Údaje nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří počítali s růstem o dvě procenta.

Domácí zakázky se v říjnu zvýšily o 2,4 procenta, zatímco objednávky ze zahraničí stouply pouze o 0,8 procenta. Zakázky z eurozóny dokonce klesly o 0,9 procenta. "Navzdory slabším objednávkám z eurozóny zahájil průmysl poslední čtvrtletí se solidním nárůstem zakázek, který byl podpořen silnou domácí poptávkou," uvedlo ministerstvo.

Německá centrální banka minulý týden výrazně zlepšila odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok na 3,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

"Domácí poptávka (v Německu) je čím dál silnější," řekl agentuře Reuters ekonom Rainer Sartoris ze společnosti HSBC Trinkaus. "Firmy již zase více investují a spotřebitelé se dostávají do nálady na utrácení," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK