Cena klíčové ropy se poprvé po 26 měsících dostala nad 90 dolarů

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes obnovily růst a nejsledovanější druh WTI se dostal poprvé za 26 měsíců nad 90 dolarů za barel. K růstu nejvíce přispěly mrazy v Evropě a Spojených státech, které zvedly poptávku po palivech. Ceny podpořil i pokles kurzu dolaru.

Americká lehká ropa WTI před polednem posílila o 80 centů na zhruba 90,20 dolaru za barel. Předtím vystoupila až na 90,37 USD, nejvýše od října 2008. Severomořská ropa Brent zdražila podobným tempem na 92,20 USD za barel.

Vlny mrazů v Evropě a v klíčových oblastech USA zvedají poptávku po topném oleji a plynu, což působí i na cenu ropy. Meteorologové čekají, že příštích deset dní zůstanou teploty v severozápadní Evropě pod sezonním průměrem. Američtí meteorologové předpokládají, že poptávka po teple v USA bude tento týden proti normálu vyšší o 16,3 procenta.

"Trh reaguje na velmi chladné počasí v Evropě a očekává, že bude mít dopad na cenu topného oleje," řekl agentuře Reuters analytik firmy Facts Global Energy Roy Jordan. Studená vlna by měla přispět ke zdražení ropy i tím, že sníží americké komerční zásoby suroviny .

Dolarový index dnes klesl o 0,4 procenta. Slabý dolar podporuje ceny komodit obchodovaných v americké měně. Na nová rekordní maxima už dnes vzrostly ceny zlata a mědi.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 11:29 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 92,21 91,45 New York - Nymex WTI leden 90,18 89,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK