Internetové obchody čekají před Vánoci růst tržeb na 11 mld. Kč

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Tržby tuzemských internetových obchodníků před letošními Vánoci přesáhnou 11 miliard korun, což je o dvě miliardy korun více než loni. Alespoň část dárků přes internet pořídí pět milionů Čechů, tedy proti loňsku o půl milionu více. Uvedla to dnes Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

"Internetové nakupování je již několik let oblíbeným způsobem pořízení vánočních dárků. Ekonomická krize naučila zákazníky hledat co nejvýhodnější nabídku, kterou nadále nabízí internetové obchody," uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

I přes širokou nabídku možností obchodníci zákazníkům doporučují nečekat s nákupem na poslední chvíli. S ohledem na další zvýšení popularity nákupů po internetu by zákazníci neměli riskovat, že požadované zboží bude na poslední chvíli nedostupné.

U většiny internetových obchodů lze objednávat vánoční dárky, které jsou skladem, do 21. prosince v případě nejběžnějšího dodání obchodním balíkem České pošty. Jestliže se rozhodnou pro doručení objednaného zboží pomocí kurýrních služeb, uvádí většina e-shopů jako poslední vánoční termín středu 22. prosince.

Především zákazníci z větších měst mají výhodu v podobě existence kamenných prodejen internetových obchodníků. U některých je možné si skladové zboží osobně vyzvednout i 24. prosince, tedy přímo na Štědrý den.

Podle kurýrní společnosti DPD vrcholí předvánoční sezona zhruba dva týdny před Štědrým dnem. Počet doručených zásilek se proti zbytku roku před Vánoci zvyšuje o 40 procent. Nejsilnějšími regiony pro vyzvedávání zásilek o Vánocích je severní Morava a Praha. Hlavní město vede v počtu doručených zásilek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK