Rusko se prý dohodlo na objemu tranzitu plynu přes Ukrajinu

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 7. prosince (ČTK) - Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy budou v příštích pěti letech činit minimálně 112 miliard krychlových metrů ročně. Vyplývá to podle ukrajinského ministra paliv a energetiky Jurije Bojka z nově podepsaných dodatků ke smlouvám. Rusko loni přes Ukrajinu dodalo 96 miliard krychlových metrů plynu. Letos hodlá dodávky zvýšit na 110 až 116 miliard, napsala agentura Reuters.

Dodatky ke smlouvám tento měsíc podle ministra podepsaly ukrajinská energetická společnost Naftogaz a ruská plynárenská firma Gazprom. "Poprvé od ledna 2009 jsme dosáhli určité jistoty ohledně objemu tranzitu plynu pro příštích pět let," řekl Bojko.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku loňského roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky i na počátku roku 2006.

Rusko letos oficiálně zahájilo výstavbu plynovodu Nord Stream, který má přepravovat ruský plyn do západní Evropy pod hladinou Baltského moře. Plánuje rovněž plynovod South Stream, jenž by měl vést pod Černým mořem z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží. Oba plynovody tak mají obcházet Ukrajinu. Ta se nyní bojí o své příjmy z tranzitu plynu a snaží se Rusko přimět ke zrušení plánů na South Stream.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK