Deloitte: Důvěra soukromého kapitálu je téměř jako před krizí

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Důvěra soukromého kapitálu v investice ve střední Evropě se ustálila nepatrně pod úrovní před dopadem finanční krize. Aktivita v obchodování se zvyšuje zejména v ČR a v Polsku. Vyplývá to z průzkumu důvěry soukromého kapitálu společnosti Deloitte, který sleduje očekávání podnikatelů od roku 2003.

Deloitte míní, že nastal "nový normál", který předznamenává začátek nového období stability a výrazného růstu obchodů. Na 67 procent respondentů očekává zvýšení celkové aktivity během následujících šesti měsíců, téměř třetina (29 procent) jich předpokládá zlepšení celkového ekonomického prostředí během prvního čtvrtletí roku 2011. Na 38 procent oslovených firem počítá se zvýšením dostupnosti finančních pohledávek a 64 procent dotázaných míní, že bude více nakupovat, než prodávat.

"Rok 2010 je rokem silné stability a pozvolného zotavení ekonomiky, které následuje po nesmírně obtížném období od roku 2008 do roku 2009, kdy došlo k nebývalému propadu," uvedl partner Deloitte Garret Byrne. "V dubnu tohoto roku jsme oznámili rychle měnící se a nepředvídatelnou situaci, která následovala krizi v Řecku. Dnes nejsilněji krize dopadá na Irsko a opět je příčinou nejistoty, která dopadá na makroekonomické prostředí," dodal.

V průzkumu odpovídali odborníci ze sféry soukromého kapitálu z daného regionu na deset hlavních otázek ohledně jejich očekávání na příštích šest měsíců od října 2010. Společnost Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a finančního poradenství klientům ve veřejném i soukromém sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK