Euro posílilo díky nadějím na schválení irského rozpočtu

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči dolaru díky očekávání, že irský parlament schválí vládní návrh úsporného rozpočtu pro příští rok. Jednotná evropská měna však zůstává zranitelná kvůli přetrvávajícím strukturálním problémům v eurozóně.

Kolem 15:45 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3387 USD. K poklesu dolaru podle analytiků přispěla dohoda amerického prezidenta Baracka Obamy s republikány na prodloužení daňových úlev ve Spojených státech, která zvýšila zájem o rizikovější aktiva. Americkou měnu tlačí dolů rovněž očekávání, že americká centrální banka by mohla rozšířit plánované nákupy dluhopisů.

"Euro získává trochu času, ale pochybnosti kolem něj nemizí," uvedl analytik Mark McCormick ze společnosti Brown Brothers Harriman. "Nasměrování eura z velké částí závisí na zájmu o riziko a vývoji na trhu s vládními dluhopisy," dodal.

Ministři financí Evropské unie dnes v Bruselu formálně schválili finanční pomoc pro Irsko, které se ocitlo v problémech kvůli špatné situaci tamních bank.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK