Inflace podle analytiků zůstala v listopadu na dvou procentech

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Meziroční inflace v České republice v listopadu podle odhadů analytiků oslovených ČTK zůstala v průměru na říjnových dvou procentech. Růst by měly především ceny potravin a pohonných hmot. Údaje o listopadové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 9. listopadu.

"Celková meziroční inflace by se měla v listopadu nacházet na inflačním cíli České národní banky ve výši dvou procent. Mírný růst v listopadu by pak měly zaznamenat ceny potravin, inflační tlaky na straně potravin indikují ceny zemědělských výrobců, které se v posledních měsících výrazně zvýšily. Mírně vyšší by měly být i ceny pohonných hmot," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

I podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by měla inflace v listopadu zůstat na meziročních dvou procentech. Meziměsíčně by se pak cenová hladina měla zvýšit o přibližně 0,2 procenta. "Za listopad očekáváme především mírně se zvyšující ceny potravin," uvedl.

Spotřebitelské ceny v listopadu podle analytika ČSOB Petra Dufka rostly nejspíše jen umírněně. "Za zvýšením stojí především potraviny, jejich ceny v souladu se sezonním vývojem a s ohledem na zdražující zemědělské komodity jdou nahoru. Dražší byly nejspíše i oděvy a obuv, zatímco zájezdy jako již tradičně touto dobou zlevňovaly," uvedl. Od současného trendu by se meziroční inflace podle něj neměla odchýlit ani v následujících měsících.

Odhady inflace za listopad Instituce Meziměsíční vývoj Meziroční vývoj Raiffeisenbank + 0,2 % + 2 % Komerční banka + 0,2 % + 2 % ČSOB + 0,1 % + 1,9 % Česká spořitelna + 0,3 % + 2,1 %

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK