Pražská burza stagnovala, dařilo se NWR a ECM

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh dnes navzdory optimismu na hlavních akciových trzích jen stagnoval. Hlavní index PX si připsal 0,01 procenta na 1175,1 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Růst většiny titulů kompenzoval pokles velkých emisí operátora Telefónica O2 a Komerční banky. Objem obchodů byl nadprůměrný.

Na svůj pondělní růst dnes navázala těžební NWR a připsala si další více než dvě procenta na závěrečných 234 korun. Její akcie podle analytika Komerční banky Josefa Němého podpořil optimismus na komoditních trzích. "Denní maxima přitom padla až na 237 Kč a za celý den se na titulu zobchodovalo nadprůměrných 1,97 milionu akcií," upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Nejziskovějším titulem byly opět cenné papíry ECM, které už v pondělí rostly po víkendové podpoře restrukturalizačního plánu. Dnes přidaly dalších více než sedm procent na bezmála 105 korun.

Po nových zprávách o prodeji projektů v Praze si polepšilo také Orco a připsalo si 1,65 procenta na 188 korun.

Bankovní sektor zakončil smíšeně. Komerční banka oslabila o 1,70 procenta a seanci zakončila na 4220 Kč. Rakouská Erste bank si naproti polepšila o 0,6 procenta a skončila na 818,60 korunách za akcii. Akcie rakouské pojištovny VIG si za podpory nového doporučení k nákupu ze strany analytiků UBS připsaly 3,1 procenta a zamířily k 960 Kč za akcii.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den byl 1,681 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,250 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK