Švýcarská banka vyplatí půl miliardy dolarů Madoffovým klientům

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Švýcarská banka Union Bancaire Privée vyplatí až půl miliardy dolarů (až 9,4 miliardy Kč) lidem, které podvedl americký finančník Bernard Madoff. Banka se na této částce dohodla se správcem Madoffova majetku Irvingem Picardem. Ten se snaží po celém světě hledat majetek a bankovní účty, které založil Madoff a jeho firmy. Výnosy mají posloužit právě k odškodnění bývalých Madoffových klientů. Uvedla to dnes agentura AP.

Irving donutil k výplatě peněz jak zmíněnou banku, tak firmu M-Invest. Tu banka založila na Kajmanských ostrovech, aby investovala peníze spolu s Madoffovou společností Bernard L. Madoff Investment Securities. Dohoda je podle Picarda postavena tak, že klienti z banky a její součásti dostanou minimálně 470 milionů dolarů. Při splnění určitých podmínek je možné, že z banky dostanou celou půlmiliardu.

Dohoda byla předána konkurznímu soudu v New Yorku, který ji teď posoudí. Soudní jednání v této věci je plánováno na 6. ledna.

Dohoda se švýcarskou bankou byla oznámena pouhý den poté, co Picard zažaloval obří britskou banku HSBC o devět miliard dolarů (skoro 169 miliard Kč). Na tuto částku Picard vyčíslil jak škody, tak zisky, kterých podle něj HSBC dosáhla nezákonně.

Picard tvrdí, že HSBC měla v Evropě a Karibiku několik fondů, přes které převáděla peníze na Madoffovy účty. Celkem prý banka takto Madoffovi převedla více než 8,9 miliardy dolarů. HSBC také údajně ignorovala varovné signály od svých vlastních účetních, kteří banku upozorňovali, že úspěšné Madoffovy transakce vzbuzují řadu pochybností.

Madoff byl koncem roku 2008 zadržen a obviněn z podvodu na investorech. Následné vyšetřování ukázalo, že Madoffova investiční společnost zdaleka neměla tak dobré výsledky, jak Madoff vykazoval v účetnictví. Naopak se zjistilo, že Madoffův podnik fungoval na principu pyramidové hry, kdy jsou peníze nových klientů použity na výplatu klientů, kteří investovali dříve. Celková škoda, kterou Madoff způsobil, je vyčíslena na více než 65 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč).

Madoff byl loni v červnu za zpronevěru a další trestné činy odsouzen ke 150 letům odnětí svobody. Podle expertů se ale podvedení klienti dočkají pouze zlomku peněz, které do Madoffovy společnosti vložili. Správce Madoffova zbývajícího majetku se snaží cennější věci prodat v aukcích, ani to ale bilanci patrně o mnoho nevylepší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK