Akcie v USA dopoledne vzrostly díky dohodě o daňových úlevách

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne vzrostly díky dohodě o pokračování daňových úlev mezi prezidentem Barackem Obamou a lídry republikánů. Ceny vládních obligací poté podle agentury AP klesly a obchodníci přesouvali peníze do aktiv s vyšším rizikem.

Klíčový index Dow Jones stoupl v poledne newyorského času o 0,4 procenta na 11.410,4 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl na 2611,4 bodu, a připsal si tak dvě třetiny procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Obama se s republikány dohodl na prodloužení daňových úlev, jež zavedl jeho předchůdce George Bush a které měly vypršet na konci roku. Američanům tak s největší pravděpodobností od ledna nevzrostou daně z příjmu. Dohoda obsahuje i prodloužení mnoha úlev, které zavedl současný šéf Bílého domu. Dále se kvůli ní ale zvýší schodky amerických rozpočtů, protože opatření připraví americkou státní pokladnu o stovky miliard dolarů.

Akciový trh potěšilo i to, že zaměstnavatelé ve Spojených státech během října výrazně posílili tvorbu nových pracovních příležitostí. Vláda a podniky na konci října inzerovaly téměř 3,4 milionu volných míst, tedy o 12 procent více proti předchozímu měsíci. Dnešní údaj ministerstva práce tak zvyšuje naději, že najímání nových lidí bude v následujících měsících pokračovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK