EPH ve čtvrtek podepíše smlouvu o koupi polského dolu Silesia

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 7. prosince (zpravodajka ČTK) - Polské Przedsiebiorstwo Górnicze Silesia, jehož investorem je český Energetický a průmyslový holding (EPH), ve čtvrtek ve Varšavě podepíše konečnou smlouvu o koupi černouhelného dolu Silesia od polské těžařské společnosti Kompania Weglowa. Na svých internetových stránkách o tom informuje deník Rzeczpospolita.

Není známo, kolik EPH za Silesii zaplatí, ale podle informací listu Rzeczpospolita částka bude nižší než 100 milionů zlotých (asi 623,5 milionu korun).

Kompania Weglowa se snaží ztrátový důl Silesia, který se nachází nedaleko českých hranic, prodat od roku 2007. Tehdy ji ocenila na 111,5 milionu zlotých. V minulosti se o důl zajímal i ČEZ. Teprve letos začal prodej Silesie nabývat konkrétnějších obrysů, když o důl projevila zájem firma Przedsiebiorstwo Górnicze Silesia, kterou založili pracovníci dolu a jejímž investorem se v únoru stal právě EPH. Silesii do té doby hrozila likvidace.

Nový majitel dolu do něho bude muset investovat nejméně půl miliardy zlotých, ale jsou v něm druhé největší zásoby černého v uhlí v Polsku. Ty se odhadují až na asi 500 milionů tun. Dosavadními majiteli Silesie, Kompanii Weglowé, ale chybí peníze pro potřebné investice, uvedla Rzeczpospolita.

EPH se v Polsku zajímá i o privatizaci energetiky. Spolumajitel EPH Daniel Křetínský nedávno připustil, že jeho firma je ve hře o třetí největší elektrárenskou skupinu Enea.

EPH zahrnuje více než 20 podniků působících v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou nebo například energetických montáží. Mezi největší akvizice holdingu patří společná investice s českou energetickou firmou ČEZ do německých hnědouhelných dolů Mibrag. V Německu chce také koupit 51 procent akcií elektrárenské společnosti Steag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK