Společnost YPF objevila v Patagonii obrovské ložisko plynu

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 7. prosince (ČTK) - Největší argentinská energetická společnost YPF objevila v oblasti Patagonie velké ložisko zemního plynu, který je vázán v břidličnatých horninách. Ložisko přitom svou velikostí odpovídá zhruba čtvrtině prokázaných rezerv, jimiž Argentina v současné době disponuje. Argentinská média už v pondělí avizovala, že YPF se chystá oznámit významný nález plynu.

"U zemního plynu jsme dosáhli vynikajících výsledků," řekl v tamní televizi ředitel YPF Sebastián Eskenazi. "Dokončili jsme první průzkumnou výpravu, při které jsme se zaměřili pouze na jednu oblast, a zjistili jsme, že jen v této jediné oblasti máme 4,5 tcf (bilionu kubických stop)," dodal Eskenazi.

Objem 4,5 tcf zhruba odpovídá objemu 127 miliard metrů krychlových. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) loni odhadl, že Argentina má v současné době prokázané rezervy zemního plynu kolem 16 miliard kubických stop. Nález dalších 4,5 bilionu krychlových stop tudíž zásoby plynu zvýší asi o 28 procent.

Argentinská ekonomika v poslední době vykazuje silný růst, který přispívá k růstu spotřeby plynu a dalších energií. Vládní intervence a politická nejistota ale investory odrazují od dalšího průzkumu, takže produkce energií v posledních letech klesá. Argentina je tak nucena část pohonných hmot dovážet, nejvíce z Bolívie.

YPF je součásti španělské energetické skupiny Repsol. Nové ložisko plynu firma objevila v nalezišti Loma de la Lata v provincii Neuquén. Nález je podle managementu podobný těm, jaké v břidličných horninách objevují firmy ve Spojených státech. Tento zdroj plynu zatím patří mezi nekonvenční, plyn se nejčastěji získává jako vedlejší produkt při těžbě ropy.

Argentina dováží nejvíce zemního plynu ze sousední Bolívie, která má v Jižní Americe druhé největší prokázané zásoby plynu po Venezuele. Argentina je v současné době odkázána rovněž na dovoz nafty a zkapalněného zemního plynu (LNG).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK