Vláda odvolala ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Vláda na návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) odvolala ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáše Révésze. Fond totiž nemá zajištěný provoz a hrozí, že od 1. ledna 2011 zastaví vyplácení dotací zemědělcům. Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to dnes řekl premiér Petr Nečas. Révész byl v čele fondu od roku 2007.

Důvodem napnuté situace ve fondu je informační systém, který českým zemědělcům zabezpečuje přísun agrárních dotací v řádu desítek miliard korun. Fuksa již v září rozhodl, že fond bude muset poskytovatele svého nového informačního systému vybrat prostřednictvím otevřeného výběrového řízení. Zároveň fondu zakázal souběžné fungování dvou informačních systémů. Fond v čele s Révészem měl původně v plánu vyměnit současný systém od společnosti SAP za nový od Fujitsu Siemens Computers bez vypsání tendru.

Přes IT systém zemědělského intervenčního fondu ročně protéká kolem 40 miliard korun ve formě zemědělských dotací z Evropské unie a státního rozpočtu.

Fond předpokládal, že nadále bude pokračovat současný systém dodávaný společností SAP. Souběžně měla firma Fujitsu Siemens Computers vyvíjet nový systém využívající produkty společnosti Microsoft. Do ostrého provozu měl být spuštěn v závěru roku 2013. Révész chtěl k výměně dodavatele využít rámcové smlouvy na poskytování produktů Microsoft, kterou uzavřelo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langra (ODS) se společností Fujitsu.

Révészovu snahu vyměnit IT systém již koncem června zastavil Fuksův předchůdce ve funkci ministra Jakub Šebesta. Révész na výměnu systému údajně tlačil i přesto, že se záměrem nesouhlasili jeho náměstkové. Auditorská zpráva podle médií navíc varovala před možnou ztrátou evropské akreditace, která by mohla zablokovat vyplácení dotací českým farmářům, a upozorňovala, že přechod na nový systém by se výrazně prodražil a stál fond během tří let až 1,5 miliardy korun navíc.

Argumentem fondu pro chystanou výměnu byla naproti tomu údajná nevýhodnost současného stavu, kdy si společnost SAP za správu systému včetně hardware ročně účtuje zhruba 600 milionů korun a dalších 75 milionů za licence. Navíc je prý neprůhledné stanovování cen za služby ze strany dodavatele. SZIF také nevlastní ke stávajícímu systému autorská práva, ačkoliv se jeho zaměstnanci podíleli na jeho vývoji, uvedl fond již dříve v tiskovém prohlášení. Nabídka Fujitsu Siemens za 381 milionů ročně by navíc byla výrazně levnější. Společnost SAP pro SZIF vybralo před sedmi lety také bez veřejné soutěže ministerstvo zemědělství vedené tehdy Jaroslavem Palasem (ČSSD).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK