Poslanci se dnes budou zabývat hlavně rozpočtem a poté nájemným

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Poslanci se dnes budou zabývat hlavně návrhem státního rozpočtu na příští rok. Na řadu dnes přijde druhé čtení rozpočtu, kdy poslanci můžou navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Odpoledne by poslanci se měli zabývat novelou občanského zákoníku, která se týká bydlení.

Premiér Petr Nečas (ODS) již v úterý oznámil, že při jednání o rozpočtu vláda navrhne jako pozměňovací návrh přesun jedné miliardy korun vysokým školám. Peníze se podle něj podařilo najít v ušetřených penězích na obsluhu státního dluhu.

Novela občanského zákoníku, která má přijít na řadu odpoledne, upravuje pronajímání bytů po ukončení deregulace nájemného. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci podle návrhu obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Pro lepší orientaci soudů, ale především nájemců a pronajímatelů, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj cenové mapy nájemného, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody. K dispozici však budou zřejmě až v únoru příštího roku.

Posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

Poslanci by dnes měli projednat ještě jednu novelu občanského zákoníku. Ta se týká ochrany práv spotřebitelů. Například dává spotřebitelům lhůtu, do kdy mohou odstoupit od smlouvy, aniž by jim kvůli tomu vznikly jakékoli náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK