MPSV dnes sdělí, jak se v listopadu vyvíjela nezaměstnanost

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes oznámí, jak se v listopadu vyvíjela nezaměstnanost. Na konci října zůstala míra nezaměstnanosti na 8,5 procenta a pracovní úřady registrovaly 495.161 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 5320 méně než v září. Neznamená to ale, že by se situace na trhu práce zlepšovala, analytici naopak očekávají spíš postupný růst nezaměstnanosti.

"Jednak již skončila jarní a letní vlna nabírání nových pracovníků v průmyslu, jednak veřejný sektor v rámci úsporných opatření začíná s propouštěním. Vývoj do konce roku bude nepříznivý," uvedl například analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Zlepšení v brzké době neočekávají ani odbory, podle nich by míra nezaměstnanosti měla zůstat zhruba na stejné úrovni jako nyní i příští rok. "Obáváme se, že bude (míra nezaměstnanosti) kulminovat na podobných hodnotách jako v současné době, protože další firmy budou přesouvat výrobu," zaznělo na nedávném mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů.

Ty kvůli vládním úsporným opatřením na dnešek vyhlásily celodenní stávku. K zaměstnancům státní a veřejné sféry se připojí další odborové svazy. Stávku doplní stávková shromáždění ve všech krajských městech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK