Japonské akcie posílily díky slabší domácí měně

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily, protože pokles kurzu domácí měny podpořil zájem o exportéry. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 0,9 procenta na 10.232,33 bodu. Během dne se vyšplhal až na téměř sedmiměsíční maximum 10.258,90 bodu.

"Kurz dolaru vůči jenu nyní výrazně přesahuje 83 JPY, což je nejvýznamnější faktor, který podporuje akcie," uvedl analytik Keniči Hirano ze společnosti Tachibana Securities.

Japonské akcie od začátku listopadu díky obnovené poptávce ze strany zahraničních investorů posílily zhruba o 12 procent. Od začátku roku však oslabily o více než tři procenta, napsala agentura Reuters.

"Trh by se mohl po růstech zahájených v listopadu přehřívat, zahraniční investoři však stále mají zájem vkládat své peníze do japonských akcií," upozornil analytik Takaši Ohba z firmy Okasan Securities.

Na devizovém trhu dolar posiloval díky růstu výnosů u amerických dluhopisů. Za tím stála dohoda o prodloužení daňových úlev v USA, která podpořila obavy z inflace a nákladů na správu dluhu. V závěru tokijského obchodování dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,4 procenta na 83,84 JPY. Euro vůči dolaru kleslo o 0,3 procenta na 1,3214 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK