Přebytek zahraničního obchodu Německa klesl, dovoz rekordní

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. prosince (ČTK) - Vývoz z Německa se v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně snížil, dovoz naopak stoupl na nový rekord. Přebytek zahraničního obchodu tak proti září klesl o 7,14 procenta na 14,3 miliardy eur (zhruba 359 miliard Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Po očištění o sezonní výkyvy se vývoz snížil o 1,1 procenta na 83,3 miliardy eur. Pokles vývozu byl nejvyšší za šest měsíců. Hodnota zboží a služeb dovezených do země naopak stoupla o 0,3 procenta na 69,1 miliardy eur.

"V září byl růst silný, a tak nyní vidíme v říjnu mírnou korekci," uvedl analytik Barclays Capital Thorsten Polleit. "Nicméně vývoz zůstává oporou ekonomického růstu. Pokud obchodní přebytek zůstane na této úrovni, je pravděpodobné, že zahraniční obchod přispěje k ekonomickému růstu jedním procentním bodem," dodal. Růst vývozu stimuluje spotřebu a investice na domácím trhu. Proto také roste dovoz, což značí i to, že domácí poptávka se zlepšuje, upozornil Polleit.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že vývoz se zvýší o půl procenta. Dovoz podle nich měl stoupnout o 1,5 procenta.

Německo se letos začalo vzpamatovávat z nejhlubší poválečné recese, v loňském roce jeho HDP klesl o 4,7 procenta. Značný vzestup zaznamenala ekonomika na jaře a růstové tempo druhého čtvrtletí bylo nejvyšší od sjednocení země v roce 1990. Německo se jím vzdálilo od většiny ostatních zemí Evropské unie. Ve třetím čtvrtletí růst německé ekonomiky zeslábl v mezičtvrtletním srovnání na 0,7 procenta z 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziroční tempo růstu zůstalo na vysoké úrovni 3,9 procenta po předchozích 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK