Míra nezaměstnanosti v středních Čechách vzrostla na sedm procent

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Ve Středočeském kraji v listopadu mírně vzrostla míra nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu na sedm procent. Po Praze je její hodnota druhá nejnižší v zemi. V evidenci pracovních úřadů ve středních Čechách bylo v listopadu 48.572 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle Jaroslava Minaříka z příbramského úřadu práce nezaměstnanost vzrostla kvůli postupnému přerušení některých sezonních prací. "V prosinci lze očekávat další nárůst nezaměstnanosti z důvodu postupného ukončování některých prací v zemědělství, stavebnictví nebo povrchových dolech v závislosti na zhoršujících se klimatických podmínkách," dodal Minařík.

Analytici v listopadu zaznamenali nárůst nezaměstnanosti v pěti okresech kraje. Nejvíce míra nezaměstnanosti vzrostla v okresech Nymburk a Kolín o 0,5 procentního bodu. Na Kutnohorsku, Příbramsku a Rakovnicku se zvýšila o 0,3 bodu. V okresech Benešov, Kladno, Praha - východ a Praha - západ zůstala nezaměstnanost na úrovni předchozího měsíce. Na Mělnicku, Berounsku a Mladoboleslavsku analytici zaznamenali mírný pokles nezaměstnanosti o 0,1 bodu.

Nejvyšší nezaměstnanost je tradičně na Příbramsku, naopak nejpříznivější situace je v okolí Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK